Lyhyt katsaus yhdistyksen toiminnasta koko elinkaarelta.
Poimintoja järjestön ensimmäiseltä vuosikymmeneltä 1982-1992 kuten vuoden 1992 Statistika ry:n lehden erikoisnumero ne näki.
Yhdistyksen tarina alkaa lokakuun loppupuolelta vuonna 1981 (tarkka päivämäärä ei liene enää kenenkään muistissa). Tuolloin kokoontui kymmenkunta yhteistoiminnasta kiinnostunutta tilastotieteen opiskelijaa laitokselle keskustelemaan aineyhdistyksen perustamisesta ja mahdollisista toimintamuodoista. Samassa yhteydessä päätettiin tulevan yhdistyksen hallitus: Esa Virtala (pj.), Merja Kaitsaari (siht.), Anne Savonen (tal.hoit.), Leena Koivusilta (vpj.), Markku Tamminen, Eila Seppänen ja Eeva Ventä. Sovittiin myös liittymisestä TYY:n alajärjestöksi ja yhdistyksen rekisteröinnistä (rekisteröintianomus on päivätty 24.11.1981, jota voitaneen pitää varsinaisena perustamispäivänä). Tietoa rekisteröintianomuksen hyväksynnästä ei tosin vielä tähän päivään (14.2.1983) mennessä ole kuulunut, mikä ei kuitenkaan varsinaista toimintaa ole tippaakaan haitannut.
Yhdistyksen kirjastoa on tarkoitus kartuttaa muutamilla tarpeelli-siksi katsotuilla alan perusteoksilla. Liikuntaohjelmassa etusijalla on jäsenten lenkkeilyinnostuksen herättäminen, lenkkisaunatkin varataan mikäli innokkaita ilmaantuu riittävä määrä. Yliopiston liikunta- ja muihin tempauksiin pyritään mandollisuuksien mukaan osallistumaan. Motto: Maasta se pieninkin ponnistaa.
Vuonna 1983 yhdistyksen toiminta keskittyi pääasiassa jäsentenväliseen yhdessäoloon ja kaikkia kiusaavan kroonisen kirjapulan korjaamiseen. -- Omalta osaltaan yhdistys on pyrkinyt helpottamaan tilannetta hankkimalla muutamia alan perusteoksia. Kuluneena vuonna ostettiinkin kaikkiaan kolme (3) kirjaa, arvoltaan hieman yli tuhat markkaa (!). -- Vuonna 1984 on "kirjastoa" tarkoitus mandollisuuksien mukaan kartuttaa. Muusta toiminnasta voitaneen mainita sihteeri V. Hartikaisen järjestelemä pikkujouluristeily Tallinnaan, matka tosin valitettavasti peruuntui Hartikaisesta ja yhdistyksestä riippumattomista syistä (loppuunmyyty). Yritetään ensi syksynä uudelleen. Yhdistyksen harjoittamasta vireästä liikuntatoiminnasta on hyvänä esimerkkinä puheenjohtaja E. Virtalan käynti lenkillä 16. kesäkuuta 1983.
Karkaus- ja Orwellin vuonna 1984 yhdistyksen tarkoituksena on entisestään laajentaa ja monipuolistaa toimintaansa. Tulevaa toimintaa suunnittelevassa kokouksessaan yhdistyksen hallitus asetti tärkeimmiksi toiminnoiksi esitelmä- ja seminaaritilaisuudet, kirjallisuushankinnat, erilaiset ekskursiot, opintomatkat ja illanvietot. Toimintasuunnitelma 1984 Varsinaisen järjestetyn toiminnan lisäksi pyritään yhdistyksen kirjastoa kasvattamaan mandollisuuksien mukaan. Liikuntaharrastuksen vilkastuttamiseksi kannustetaan jäseniä aktiivisesti seuraamaan niin talvi- kuin kesäolympialaisiakin, ohjaamaan ystäviään liikkeelle ja mandollisesti itsekin ottamaan jokunen juoksuaskel silloin tällöin.
Vuonna 1984 yhdistyksen toiminta sisälsi varsinaisten kokousten lisäksi seminaaritilaisuuksia ja ekskursion Helsinkiin. Seminaari-tilaisuudet järjestettiin tilastotieteen seminaarihuoneessa kahvia ja tiedettä -tyyliin: tilaisuudet alkoivat yhdistyksen järjestämillä kahvitarjoiluilla. Osanotto tilaisuuksiin oli-runsasta ja innostunut-ta: läsnä oli tilastotieteen opiskelijoita ja opettajia sekä myös muita asiasta kiinnostuneita. Alustajina seminaareissa olivat VTL Juhani Tuominen aiheenaan kokeensuunnittelu (9.3.1984), VTK Vesa Kuusela aiheenaan havaintotutkimuksen suunnittelu ja analysointi (13.4.1984) sekä FM Markku Tamminen aiheenaan yhteensovitetut parit (22.5.1984). Maaliskuun alussa yhdistys teki tutustumiskäynnin Suomen Tilasto-keskukseen Helsinkiin. Matkan järjestäjinä toimi Veijo Hartikainen ja mukana oli runsas joukko yhdistyksen jäseniä (noin 15). Tilasto-keskuksessa kuunneltiin esitelmiä Tilastokeskuksen toiminnasta ja jokainen mukana ollut sai paketin Tilastokeskuksen julkaisuja. Lopuksi tehtiin esittelykierros Tilastokeskuksen ATK-osastolle ja kirjastoon.
Vuoden 1984 esitelmätilaisuuksista saatujen positiivisten kokemusten perusteella hallitus päätti jatkaa tällaisten tilaisuuksien järjestämistä. Näiden tapahtumien lisäksi hallitus päätti järjestää vapaamuotoisia illanviettoja jäsentensä kesken. Päätettiin myös laajentaa yhdistyksen kirjavalikoimaa ainakin yhdellä kirjalla. Kirjasta/Kirjoista sovitaan myöhemmin.
Ei tiedetä, mitä yhdistyksen toiminnassa todella tapahtui vuonna 1985, sillä toimintakertomusta ei ilmeisesti ole kirjoitettu.
8.5.87 Vuosikokous 85: Jäsenmaksu päätettiin pitää ennallaan kymmenessä markassa.
20. 8.5.87 Vuoden ainoa kokous; vuosikokous 95: Muut asiat Keskusteltiin yhdistyksen tulevaisuudesta ja mandollisesta lakkauttamisesta. Päätettiin jatkaa toistaiseksi.
Vuoden 1988 Jäsenmaksusta ei ole päätöstä.
Vuonna 1988 oli muutamia kokouksia. Mm. College-paitojen tilausta suunniteltiin.
23. 25.11.88 Vuosikokous 8S Jäsenmaksu vuodelle 1988 (korjattu päälle 1989). Jäsenmaksu päätettiin pitää edelleen kymmenenä markkana.
Vuonna 1989 yhdistyksen toiminta alkoi saada uutta puhtia monen vuoden hiljaiselon jälkeen. Vaikkakin hallitus piti vain kaksi kokousta ja kevätkokous jäi pitämättä, niin pikkujoulu oli sitäkin onnistuneempi ja osallistujia oli toistakymmentä. Kun glögit oli saatu tuhottua, niin Birrassa jatkettiin ja silleen! Osallistuimme myös kunnialla oppiaineen pikkujouluihin, jotkut yhdistyksen jäsenistä joutuivat jopa yöpymään laitoksella, kun ilta venähti pitkäksi. Yhdistyksen hallitus päätti myös pitkästä aikaa selvittää sääntöjen vaatimat paperityöt, että seuraavilla hallituksilla olisi mandollisuus hankkia esim. TYY:ltä avustuksia. Keväällä tilattiin opiskelijoille ja henkilökunnalle college-paidat ja ekskursiota suunniteltiin kovasti, vahinko vain, etteivät ekskursiot vielä toteutuneet, ehkä vuonna 1990.
Vuonna 1990 yhdistyksen toiminta oli edellistäkin vuotta vireämpää. Hallitus kokoontui peräti neljä kertaa ja kevät- että vuosikokous pidettiin yhdistyksen sääntöjen mukaisesti. Yhdistyksen kevätkokoukseen osallistui yhdeksän jäsentä ja vuosikokoukseen neljä jäsentä. Pikkujouluun ilmaantui toistakymmentä henkilöä nauttimaan glögistä ja pikku purtavista, jotka perinteisesti olivat riittäviä. Liekö syynä viinuri Katajiston tanakat kupit, kun puheenjohtaja J. Mattila joutui poistumaan tilaisuudesta jo alkuillasta. Jotkut urheat suunnistivat askeleensa vielä Brassiin illan lopuksi ja silleen. Lähes parin viikon toipumisen jälkeen. Vappuna nautittiin kuohuviiniä ja tippaleipiä henkilökunnan seurassa laitoksella. Myös 1.6 muutama yhdistyksen jäsen saapui Birran teras-sille nauttimaan iltapäivän lämmöstä. Yhdistykselle hankittiin neljä kirjaa; yksi Hettmansperger, yksi Agresti ja kaksi (korjattu yksi) Koopsmania. Koopmanseja on tarkoitus vuokrata ulkomaalaisille opiskelijoille pääsykoetta varten. Suunnitellut ekskursiot lykkääntyivät ensi vuodelle. Yhdistyksen tulonlähteenä oli edelleen Heleniusten myynti opiskelijoiden henkistä nälkää tyydyttämään. Kaikenkaikkiaan siis erittäin aktiivinen ja toimintaa pursuava vuosi verrattuna muutamaan edelliseen toimintavuoteen.
Statistikan pieni, mutta jäntevä edustus Wappusoutujen yleisössä 6-jäseninen delegaatio seurasi soutujen lisäksi vappusään kehitystä, odottihan päivän kohokohta, ulkoilmahappening, tuloaan.
3-Ottelu (26.1) Lajeina mäkihyppy, pöytälätkä ja huojuva torni. Osallistujia jopa 18, jonka lisäksi professorimme Esa lapsineen kunnioitti alkuillasta meitä läsnäolollaan. Turnauksessa oli luonnollisesti mahtava meno. (3:n kärki: Jari R, Petri ja Elina)
Leijonakeilaus (9.3) Kupittaan keilahallissa. Osallistujia 19 keilailun ammattilaista. Voittoon yleisessä sarjassa heitti Tuomas eli Tume pistein 152, poikien sarjan voitti Mika eli Maikki pistein 149, ja tyttöjen sarjan Sini eli Sibbe pistein 131. Voittajille Leijonapullot, lisäksi näyttävimmistä suorituksista palkittiin Ville V. ja Sanna Leijonapatukoilla.
YO-kylän uppro (vappu) Rasti 0: Haalarimerkkien askartelua kopissa, Rasti 1: Jalmarin musavisa, Rasti 2: Olutjuoksu, Rasti 3: Erikan: Mikä tauti minä olen?, Rasti 4: Vihellyskisa 3Beersissä -> haalrimerkit valittiin sijoitusjärjestyksessä.
2000-luvun alku oli Statistikan kulta-aikaa urheilun merkeissä. Jäsenistö osallistui laajasti urheilutarjontaan kokonaan omalla liikuntavuorollaan ylioppilaskunnan tarjoamissa tiloissa ja kausittaisiin kilpailutapahtumiin, kuten Sammonmaljan eri lajivariaatioihin sählystä lentopalloon. Myös kyykkää, mölkkyä ja pesäpalloakin kokeiltiin hyvässä hengessä. Näihin aikoihin lanseerattiin myös SS-Friday-tapahtuma, jonka nimeämiskäytäntö on jäänyt ikuiseksi mysteeriksi. Valistuneimpien arvausten mukaan "Statistika Sports" olisi arveltu olevan lyhenteen takana. Urheilullisuutemme tunnustettiin myös tilastotieteen oppiaineen keskuudessa ja vuosijuhlalahjana 2011 saimme laitoksen henkilökunnalta pelipaidat tuleviin mittelöihin.
2010-luvun alun taitteessa järjestö oli näkyvästi esillä erilaisissa tapahtumissa ja tiedekuntajärjestö Index ry:n toiminnassa. Kirjoitimme tiedekuntajärjestö Index ry:n julkaisemaan lehteen tiedekolumnia OUTPUT, jossa käsiteltiin ajankohtaisia aiheita tilastotieteen kautta pilke silmäkulmassa. Julkaistut kolumnit ovat ladattavissa alta:
OUTPUT #1 OUTPUT #2 OUTPUT #3 OUTPUT #4